Tel0763.770.539 | 0748.261.596 | 0314.381.278 | 0731.286.974

Tensiometre

Uniunea Europeana si organizatiile internationale de experti in hipertensiune arteriala recomanda ca toate tensiometrele sa participe la testari independente vizand acuratetea, in conformitate cu protocoale standard. Aceste protocoale de validare standardizate definesc cerintele de acuratete ale tensiometrelor, reprezentand fundamentul pentru recomandarea acestor dispozitive.

 

Metode de masurare a tensiunii arteriale

 

In principal, exista doua metode de masurare a tensiunii arteriale. De regula, metoda auscultatorica este cel mai des utilizata,fiind si cea mai precisa, in vreme ce metoda oscilometrica este intrebuintata mai ales pentru masuratorile efectuate la domiciliu de catre pacienti.

 

                                              

 

Tipuri de tensiometre existente conform metodei de masurare:

 

 

Tensiometrele bazate pe metoda auscultatorie

 

                                           

 

In cazul tensiometrelor automate care folosesc metoda auscultatorie, umflarea mansetei se realizeaza automat pana la presiunea adecvata, adaptata fiecarui utilizator. Eliberarea presiunii din manseta si detectarea primului, respectiv a ultimului sunet Korotkoff se realizeaza de asemenea automat, prin intermediul unui microfon incorporat, fara a mai fi nevoie de utilizarea unui stetoscop. Tensiometrele automate bazate pe metoda auscultatorica usureaza astfel intr-o foarte mare masura monitorizarea tensiunii atat pentru medic, in cabinetul medical, cat mai ales pentru pacient la domiciliu, oferind in acelasi timp beneficiul unei acuratete foarte ridicate a masuratorilor.

 

Tensiometrele oscilometrice

 

 

           

 

 

 

Tensiometrele oscilometrice utilizeaza un senzor de tensiune electronic, calculand pe baza inregistrarilor lui tensiunea arteriala. In cele mai multe cazuri, manseta este umflata si dezumflata cu ajutorul unei pompe actionate electric si al unei supape. Initial, manseta este umflata la o presiune peste valoarea tensiunii sistolice, ca ulterior aerul din manseta sa fie eliberat, presiunea mansetei scazand sub nivelul tensiunii diastolice. Cand circulatia sangelui se reia, artera fiind insa in continuare partial restrictionata, presiunea din manseta va oscila periodic in sincronie cu expansiunea si contractia ciclica a arterei brahiale. Valorile tensiunii sistolice si diastolice vor fi calculate pe baza acestor date brute cu ajutorul unui algoritm.

 

Tehnologia Duo Sensor

 

 

                   

 

 

 

Exista tensiometre de ultima generatie care combina cele doua tehnologii de masurare: metoda oscilometrica si metoda auscultatorica(Korotkoff). In mod implicit, tensiunea arteriala este masurata prin metoda auscultatorica, tehnologia oscilometrica fiind activata doar in cazuri exceptionale, atunci cand pulsul este foarte slab.

 

Metoda Korotkoff asigura masuratori cu un inalt grad de precizie, interferente scazute si rezultate corecte chiar si in cazul pacientilor cu afectiuni de ritm cardiac.

 

La pacientii cu sunete cardiace foarte slabe, masuratorile se fac utilizand tehnologia de masurare oscilometrica. In acest caz, nu sunt detectate sunetele inimii, ci undele pulsului transmise la nivelul arterelor.

 

De asemenea, tehnologia Duo Sensor permite persoanelor cu diverse forme de aritmii cardiace sa masoare valori ridicate ale tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru automat.

 

 

http://www.pretulverde.ro/produse/167-sanatate-si-frumusete/339--instrumente-medicale-omologate/

JoomShaper